Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Άλλαξε στάση η Τουρκία ;;


Αυτό το ερώτημα απασχολεί πολλούς απο εμάς, αφού η απάντηση του είναι πολύ σημαντική και σε αυτή πρέπει να στηρίζεται η πολιτική-στρατηγική μας.Σήμερα, εν έτει 2008 -καλή χρονιά παρεπιπτόντως- η Τουρκία συνεχίζει να προπαγανδίζει οτι έχει αλλάξει στάση και αγωνίζεται με νύχια και δόντια για την ένταξή της στην Ευρωπαική Ένωση.
Κατ' αρχάς ας ρίξουμε μια ματιά στο κοντινό παρελθόν της Τουρκίας :
->Το 1974 η Τουρκία εισβάλλει στην Κύπρο με δικαιολογία την πολιτική αστάθεια που επικρατεί στο νησί ( Εοκα Β - πραξικόπημα ) και τον δήθεν κίνδυνο που διατρέχουν οι Τουρκοκύπριοι. Σήμερα, 33 χρόνια μετά, τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν στο νησί.
->1996 . Ακόμη θυμάμαι εκείνο το παλληκάρι που ανέβηκε στον ιστό με θάρρος και τόλμη για να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Ο εχθρός δεν δίστασε να δολοφονήσει τον Σολωμό Σολωμού. Λίγες μέρες πρίν, οι Τούρκοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου τον ξάδερφο του Σολωμού, τον Τάσο Ισσαάκ, μπροστά στα μάτια των ανδρών της "ειρηνευτικής" δύναμης του ΟΗΕ. Επίσης, το 1996 οι Τούρκοι κατέλαβαν τα Ίμια σκοτώνοντας Έλληνες πιλότους.Το 2003 εκλέχτηκε πρωθυπουργός της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ισλαμιστών και εξευρωπαιστής.
Η Τουρκία στο πρόσωπο του Ερντογάν βρήκε τον ιδανικό ηγέτη, αφού είχε την υποστήριξη των κεμαλικών και των ισλαμιστών, ενώ παράλληλα η πολιτική του είναι αρεστή στα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αμέσως μετά την εκλογή του δήλωσε πως θα εργαστεί για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Έδειξε καλή θέληση και υποστήριξε το τελικό σχέδιο Ανάν κατηγορώντας εμάς οτι δεν θέλουμε λύση, επανένωση και άλλα πολλά.
Οι υπόλοιπες ευρωπαικές χώρες και η Αμερική, έριξαν αποκλειστικά το φταίξιμο στην δική μας πλευρά. Κατηγόρησαν τους Έλληνες της Κύπρου για ρατσισμό, εθνικισμό και σωβινισμό.
Είναι όμως τα πράγματα έτσι ;
Οι ξένοι για δικούς τους λόγους, θέλουν να ξεχνούν πως όταν διαπραγματευόμασταν το τελικό σχέδιο Ανάν οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν στην ουσία εκτός του προηγούμενου σχεδίου ( απο πρίν υπογράφηκε πως η νέα λύση θα βασίζεται στην προηγούμενη ) . Η Τουρκία επιδιώκοντας την διζωνικότητα έδειχνε την διχοτομική πολιτική της στο Κυπριακό. Επίσης, όταν ο πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλλος κατέθεσε τις προτάσεις της δικής μας πλευράς, έλαβε την αρνητική απάντηση του κύριου Ντε Σότο, οτι δηλαδή οι προτάσεις μας είναι υπερβολικές και αστείες.
Να θυμίσω ακόμη οτι απο τις 11 προτάσεις που υπέβαλε η Τουρκία στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, οι δέκα συμπεριλήφθηκαν στο τελικό σχέδιο και ήταν καθαρά εναντίον της δικής μας πλευράς.
Εξωφρενικό ήταν και το γεγονός οτι η αίτηση της Τουρκίας, που καθόριζε οτι η λύση του Κυπριακού δεν είναι ανάγκη να βασίζεται στις αρχές και αξίες της Ευρωπαικής Ένωσης, υπογράφηκε απο τα περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε !
Λογικό ήταν λοιπόν να απορρίψουμε μία τέτοια λύση.
Και αυτή η απόρριψη δεν οφείλεται σε εμάς, αλλά στον κύριο Ανάν, του οποίου η λύση εξυπηρετούσε καθαρά τα αμερικανικά και τουρκικά συμφέροντα.
Απορρίπτεται λοιπόν ο μύθος περι καλής θέλησης της Τουρκίας, η οποία έπαιξε ωραίο θέατρο αφού ήξερε εκ των προτέρων πως θα εξυπηρετούνταν τα συμφέροντά της.
Δύο χρόνια, σχεδόν, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και έριξαν πύρ κατά του Έλληνα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη του οποίου το αεροπλάνο συγκρούστηκε κοντά στην Κάρπαθο βρίσκοντας έτσι τραγικό θάνατο. Το περιστατικό συγκλόνισε τον απανταχού Ελληνισμό. Η παραβίαση του Ελληνικού εναέριου χώρου απο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν ήταν η πρώτη φορά...αλλά ούτε και η τελευταία.
Σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τον εναέριο μας χώρο και τα χωρικά μας ύδατα.
Συνεχίζει να προκαλεί με την πλήρη υποστήριξη των αγγλοαμερικανών, αφού εξυπηρετεί τα στρατηγικά και οικονομικά τους συμφέροντα στην Μέση Ανατολή.
Επίσης, η Τουρκία πριν μερικές μέρες πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις κατάληψης νησιού φανερώνοντας έτσι την επεκτατική πολιτική της.
Αυτά λοιπόν τα λίγα για την Τουρκία, την Τουρκία που συνεχίζει να ισχυρίζεται και να προπαγανδίζει πως άλλαξε την στάση της και την επεκτατική εξωτερική πολιτική της.
Στο χέρι μας είναι να επιδιώξουμε τα δικαιώματά μας στον διεθνή χώρο φανερώνοντας την προκλητική πολιτική της Τουρκίας.

«Χρωστάμε σ' όσους ήρθαν, πέρασαν, θα' ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου