Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Στο ΣτόχαΣΤΡΟ οι Βάσεις


«Αντίποινα» στη Βρετανία ζητούν κόμματα

Με οργή αντιδρούν τα κόμματα στην επίσκεψη Στρο και ζητούν από την Kυβέρνηση να θέσει θέμα Βάσεων.
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο ΔΗΣΥ.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ποιους θα δει ο Στρο, που φθάνει τη νύχτα της Τρίτης


Κόμματα εγείρουν θέμα των χρεών των βρετανικών Bάσεων.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με εξαίρεση τον Δημοκρατικό Συναγερμό και τους Ενωμένους Δημοκράτες, τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν έντονα την προκλητική απόφαση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Κύπρο και να συναντηθεί, παρά την αντίθεση της κυπριακής Kυβέρνησης, με τον κατοχικό ηγέτη, στο «προεδρικό μέγαρο».
Μερικά από τα κόμματα κρίνουν ότι με την όλη στάση της η Βρετανία μηδενίζει το ρόλο της ως αξιόπιστου παράγοντα παρέμβασης στο Κυπριακό, ενώ άλλα καλούν την Kυβέρνηση να καταγγείλει το καθεστώς των βρετανικών Βάσεων και να διεκδικήσει το χρέος των Βρετανών σε σχέση με τις Βάσεις.
Κανένα κόμμα, πλην του Κινήματος των Οικολόγων, όμως, δεν προχωρεί να καλέσει το λαό σε κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού.
Το ΑΚΕΛ αμφισβητεί κατά πόσον η Βρετανία μπορεί να αποτελεί αντικειμενικό μεσολαβητή, ο οποίος θα ενδιαφέρεται περισσότερο για την επίλυση του προβλήματος στη βάση αρχών παρά να προωθήσει τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης κοινότητας στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε απόλυτα σωστή την απόφαση του Προέδρου Παπαδόπουλου να μη συναντήσει τον Τζακ Στρο.
Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει υποστήριξη στους κυβερνητικούς χειρισμούς και καταγγέλλει τον κ. Στρο ότι αντιστρατεύεται τη διεθνή νομιμότητα και παραβιάζει βασικούς κανόνες διπλωματικής δεοντολογίας. Επιπρόσθετα μηδενίζει την αξιοπιστία της βρετανικής κυβέρνησης, ως παράγοντα παρέμβασης στο κυπριακό πρόβλημα, και προκαλεί εντελώς αψυχολόγητα τα αισθήματα του κυπριακού λαού.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την Kυβέρνηση να προχωρήσει σε υλοποίηση του ψηφίσματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, του περασμένου Ιουνίου, να διεκδικήσει νομικά τα οφειλόμενα από τη Βρετανία στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε την Kυβέρνηση να διακηρύξει ότι το καθεστώς των Βάσεων είναι αποικιακό κατάλοιπο, να επιδιωχθεί η διεκδίκηση του χρέους των Βρετανών για τις Βάσεις και να τονιστεί στην Ε.Ε. ότι η Βρετανία δεν θεωρείται από την κυπριακή Kυβέρνηση αξιόπιστος και αμερόληπτος μεσολαβητής.
Κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει με την ψήφο του έναντι των κομμάτων και πολιτικών που δέχονται, παρά την απόφαση του 76%, να εισηγούνται συζήτηση με βάση το σχέδιο Ανάν.
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης ζήτησε όπως μη συναντήσει τον Στρο ούτε ο Υπουργός Εξωτερικών, να μην επιτραπεί η επίσκεψη και να τεθεί θέμα Βάσεων. Αποκάλυψε, επίσης, ότι το Κίνημα εισηγήθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων ομόφωνη καταδίκη της επίσκεψης Στρο στα κατεχόμενα, αλλά τα άλλα κόμματα δεν συμφώνησαν, ενώ προανήγγειλε δυναμικές διαμαρτυρίες αν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί.
«Θεωρούμε ότι η τελευταία πρόκληση των Βρετανών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και να ξοφλήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με μόνο το να αποφύγει ο Πρόεδρος τής Δημοκρατίας να συναντήσει τον Στρο», είπε ο Γ. Περδίκης.
Η Έπαλξη διαπιστώνει ότι η Βρετανία συνεχίζει την πολιτική του διαίρει και βασίλευε.

Απο εφημερίδα Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου