Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Μαύρη μέρα 15 Ιουλίου 1974


Το προεδρικό μετά το πραξικόπημα.

Πολλά ακούγονται για αυτήν την μαύρη μέρα. Άλλοι λένε ο Μακάριος φταίει άλλοι λένε καλά έκαναν άλλοι λένε όλοι είναι προδότες και άλλοι δίνουν πιο πολλή σημασία σ' αυτήν την μέρα παρά στην Τουρκική εισβολή.
Δεν θα πούμε ακριβώς τι λέμε εμείς. Αυτό που θα πούμε όμως είναι την άποψη μας επί του θέματος. Μια απλή και ταπεινή άποψη που δεν σηκώνει πολλές μελέτες.
15 Ιουλίου λοιπόν τα άρματα της Χούντας εισβάλλουν στο προεδρικό για να "ρίξουν" και καλά την κυβέρνηση και να πιάσουν την εξουσία με την πρόφαση ότι θα θελαν Ένωση με την Ελλάδα σε αντίθεση με τον Μακάριο ο οποίος δήθεν δεν ήθελε ή δήθεν ήθελε μετά.
Παρόλα ταύτα όταν οι ""πατριώτες"" βγήκαν με φασιστικό τρόπο στην εξουσία ΔΕΝ ανακήρυξαν καμιά Ένωση ούτε έκαναν κάτι επ' αυτού. Αυτό είναι πραγματικά το πρώτο σημείο το οποίο μας λέει ότι η Χούντα πραγματικά εξυπηρετούσε φασιστικά συμφέροντα. Επίσης συμπεραίνουμε ότι όσοι (εκτός Χούντας) -όπως π.χ. μέλη ΕΟΚΑ ΒΗΤΑ- μετά το πραξικόπημα αλώνιζαν με τρομοκρατικό τρόπο στην Κύπρο ήταν κάπως ελαφρόμυαλοι ή τους κυρίευε το "πατριωτικό" συναίσθημα.
Σημείο δεύτερο: Την δικαιολογία κάποιοι ήταν θύματα δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να την αποδεχτώ. Όχι γιατί τα άτομα που έκαναν πραξικόπημα ήξεραν ότι ήταν προδοτική η Χούντα - γιατί κακά τα ψέματα κάποιοι δεν το ξέραν παρά μόνο τα "ψηλά κεφάλια"- αλλά γιατί αυτά τα άτομα πίστευαν ότι με το να ρίξουν την κυβέρνηση τους θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα σε μια περίοδο που:
  • Ο τούρκικος στρατός αυξανόταν στην Κύπρο μας.
  • Η ΤΜΤ και οι Τ/κ φασίστες έκαναν στρατόπεδα συγκεντρώσεως (θύλακες) στο νησί με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ο δημογραφικός χαρακτήρας του τόπου.
  • Γενικότερα, η Τουρκία καραδοκούσε να εισβάλει στην Κύπρο με κάθε αφορμή.
Οι πιο πάνω νομίζω είναι σοβαροί λόγοι για τους οποίους κάθε Έλληνας Κύπρου θα μπορούσε να τους σκεφτεί για να μην κάνει πραξικόπημα.
Κατ' επέκταση θα μπορούσαμε να πούμε ότι εύκολα θα σκεφτόταν κάποιος ότι μπορεί να είναι προδοσία η Χούντα στην ολότητα της.
Κάποιοι θέλουν να περάσουν στην συνείδηση του κόσμου ότι αν δεν γινόταν πραξικόπημα δεν θα μπαίναν οι Τούρκοι. Να διορθώσουμε, αν δεν υπήρχε η Χούντα ΔΕΝ θα μπαίναν οι Τούρκοι ή τελοσπάντον δεν θα κατάφερναν αυτό που κατάφεραν τότε.
Σήμερα ας σκεφτούμε και ας αναλογιστούμε το κακό που έφερε στον τόπο αυτό το πραξικόπημα και κάθε πραξικόπημα που γίνεται επί καθημερινής βάσεως από τα ΜΜΕ και λοιπούς πολιτικάντηδες. Ακόμη ας πάρουμε δύναμη και αυτοπεποίθηση και ας πούμε ότι: "Ο Ελληνισμός σ' αυτό το νησί δεν θα πεθάνει ποτέ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου