Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Όμορφη και αλυσοδεμένη


Το σωματείο του Διγενή Ακρίτα στην κατεχόμενη Μόρφου

Με σειρά αντικατοχικών εκδηλώσεων ο Δήμος Μόρφου και οι απανταχού Μορφίτες καταδίκασαν χθες την κατάληψη της κατεχόμενης κωμόπολης από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής, στις 16 Αυγούστου του 1974.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που έγιναν με αφορμή την 35η επέτειο της κατάληψης της κωμόπολης, αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου και των οργανωμένων συνόλων της περιοχής, με επικεφαλής το Δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα, επέδωσε στους Πρεσβευτές των Μονίμων Μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ ψήφισμα διαμαρτυρίας, με το οποίο ζητείται η συμβολή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην προσπάθεια για επικράτηση δικαιοσύνης και ειρήνης στην Κύπρο, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε.
Η αντιπροσωπία επισκέφτηκε διαδοχικά τις πρεσβείες των ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας και Κίνας, την Υπάτη Αρμοστεία της Μεγάλης Βρετανίας και τη Μόνιμη Αντιπροσωπία της ΕΕ.

Ευθύνες των μονίμων μελών του Σ.Α.

Μιλώντας έπειτα από τη συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιατσεσλάφ Σούμσκι, ο Δήμαρχος της Μόρφου δήλωσε ότι «πρώτα και πάνω απ’ όλα το ψήφισμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή» και θέτει τις πέντε χώρες - μόνιμα μέλη του ΣΑ των Η.Ε. «ενώπιον των ευθυνών τους».
«Πράγματι, υπάρχει ευθύνη από πλευράς των ΗΕ -επισήμανε ο κ. Πίττας-, γιατί εδώ στην Κύπρο καταπατούνται οι αρχές του ΟΗΕ, καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πανανθρώπινες αξίες».
Η αντιπροσωπία τόνισε, ταυτόχρονα, στους πρέσβεις των χωρών μονίμων μελών του ΣΑ ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε. και τα πέντε μόνιμα μέλη μπορούν και έχουν την υποχρέωση να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση προς την τουρκική πλευρά, ώστε να συνεργαστεί για μια λύση του κυπριακού προβλήματος».
Επισήμανε, παράλληλα, πως, παρά την κατανόηση και την καλή βούληση που επιδεικνύει η ε/κ πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, η άλλη πλευρά δεν επιδεικνύει ανάλογη κατανόηση, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος για ενδεχόμενο νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες.
«Είναι εδώ που πρέπει και τα Η.Ε. και η Ε.Ε. να εργαστούν για να πείσουν την Τουρκία να συνεργαστεί για μια λύση στο Κυπριακό», πρόσθεσε ο Δήμαρχος της Μόρφου.

Τέθηκε και το Περιουσιακό
Ο κ. Πίττας δήλωσε, ακόμη, πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκε ενώπιον των Πρεσβευτών και το θέμα του Περιουσιακού.
«Είπαμε ότι είναι ακόμα πιο απαράδεκτο, τώρα, αυτή την περίοδο, που διεξάγονται οι συνομιλίες, η άλλη πλευρά να συνεχίζει με παράνομες πωλήσεις της περιουσίας μας σε παράνομους ξένους αγοραστές και να συνεχίζει τη βεβήλωση και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Την αντιπροσωπία συνόδευε και ο βουλευτής Λευκωσίας του ΑΚΕΛ Πανίκος Χάμπας, ο οποίος ανέφερε πως η παρουσία του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των άλλων οργανωμένων συνόλων της Μόρφου, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ «για να πιέσουν κι αυτά με τη σειρά τους την Τουρκία», καθώς, όπως πρόσθεσε, «η Τουρκία είναι αυτή που κρατά το κλειδί της λύσης» του Κυπριακού.

Το ψήφισμα
Στο ψήφισμα γίνεται λόγος για την επί 35 χρόνια συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, το βίαιο διαμελισμό του νησιού, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και το σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.
Μεταξύ άλλων, ζητείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ η συμβολή τους για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό της Κύπρου, θα αποκαταστήσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκλείοντας οποιαδήποτε δικαιώματα για στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό και τους θεσμούς, στο πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με μια ενιαία κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, που θα βασίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα των Η.Ε. και θα είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της Ε.Ε.

«Κίνηση» στα κατεχόμενα κατά της επιστροφής της Μόρφου
Και ενώ η Μόρφου και οι κάτοικοί της διεκδικούν από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα την ιστορική τους δικαίωση, ομάδα νεαρών που διαμένουν στην κατεχόμενη πόλη ανακοίνωσε την ίδρυση μιας νέας κίνησης, με την ονομασία «Η ‘ΤΔΒΚ’ είναι ενιαία, η Μόρφου δεν θα δοθεί με κανένα τρόπο».
Όπως έγραψε χθες ο τ/κ Τύπος και μεταδίδουν ιστοσελίδες, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργανώθηκε σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη Μόρφου, η ομάδα αποκάλυψε πως σκοπός της δημιουργίας της είναι να υπογραμμίσει τη σημασία της διζωνικότητας σε μια ενδεχόμενη συμφωνία λύσης του Κυπριακού. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την «κίνηση», προτάθηκε όπως η κατεχόμενη Μόρφου παραμείνει στο τ/κ κρατίδιο, αλλιώς δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία.

Από την Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου