Ο Τ/κ δημοσιογράφος στην ανταπόκρισή του από την κατεχόμενη Λευκωσία «επικαλείται την μαρτυρία κάποιου Τούρκου στρατιώτη ότι οι δικοί μας έριξαν 20 Τούρκους στρατιώτες στο γκρεμό. Δεν αναφέρεται αυτό το πράγμα στο βιβλίο. Είναι μαρτυρία του Τούρκου» ανέφερε ο κ. Νεοκλέους.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις στην Χουριέτ του Τ/κ στρατιώτη, Βεντάτ Τόκσοϊ που φέρεται να γλύτωσε όταν οι Ε/κ κομάντο κατέλαβαν τον λόφο, ο ίδιος βρήκε τα πτώματα 20 συμπολεμιστών του σε γκρεμό στην περιοχή και έγραψε τα ονόματα όσων θυμόταν σε πέτρες, τις οποίες έδεσε στα πόδια τους για να μπορούν να αναγνωριστούν. Στο ίδιο δημοσίευμα, δημοσιοποιούνται τρεις μαρτυρίες Ε/κ κομάντο που συμμετείχαν στην κατάληψη του λόφου, του Δήμου Δημητρίου, του Μιχαλάκη Κυπριανού και του Πιερή Χατζηπούλα, αλλά κανείς τους δεν ανέφερε ότι πέταξαν τα πτώματα Τ/κ στρατιωτών στο γκρεμό.
«Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στο βιβλίο. Αυτό είναι η μαρτυρία του Τούρκου και τέτοια πράγματα μπορούν να σκαρφιστούν πολλά», τόνισε στο ΚΥΠΕ ο κ. Νεοκλέους. Δεν υπάρχει πουθενά, συνέχισε, τέτοια αναφορά, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεν η μαρτυρία του Μιχαλάκη Κυπριανού ότι δέχθηκε εντολή από τον Ελλαδίτη διοικητή του Καραχάλιο να σκοτώσει έναν Τούρκο αιχμάλωτο, ''αλλά ο ίδιος δεν το έκανε και όταν βρήκε την ευκαιρία τον άφησε να φύγει''.
Ερωτηθείς εάν στο βιβλίο του υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά στο τι απέγιναν οι Τ/κ στρατιώτες μετά την κατάληψη του λόφου Κοτζάκαγια από τους Ε/κ κομάντο, ο κ. Νεοκλέους απάντησε αρνητικά. Οι Ε/κ κομάντο, είπε, κατέλαβαν το συγκεκριμένο λόφο στον Αγιο Ιλαρίωνα και χωρίς κανένα λόγο οι Ελλαδίτες αξιωματικοί έδωσαν εντολή για υποχώρηση. «Στην υποχώρηση των δικών μας έγινε σφαγή. Ηταν εκτεθειμένοι, ήταν μια άτακτη υποχώρηση. Πώς θα μπορούσαν οι δικοί μας οι στρατιώτες, που προσπαθούσαν να σώσουν τον εαυτό τους, να γνωρίζουν αν υπήρχαν αιχμάλωτοι, τι είχαν απογίνει».
Εφερε μάλιστα παράδειγμα προσωπική του εμπειρία κατά την εισβολή του 1974. Ο ίδιος, είπε, είχε πιάσει αιχμαλώτους στον Παχύαμμο της Κερύνειας έναν ταγματάρχη, ένα ανθυπολοχαγό και έναν απλό Τούρκο στρατιώτη. Τους παρέδωσε στο Τάγμα του και δεν ήξερε τι είχαν απογίνει, ενώ μόλις πριν λίγα χρόνια έμαθε ότι ο Τούρκος ταγματάρχης είχε ανταλλαγεί με 23 τραυματισμένους Ε/κ στρατιώτες που ήταν στο νοσοκομείο της Κερύνειας.
Ανέφερε δε ότι ο Τ/κ δημοσιογράφος που έγραψε το άρθρο χθες στην τουρκική Χουριέτ δεν επικοινώνησε μαζί του.
Το βιβλίο του «Αγνοηθέντες 1974» έχει μεταφραστεί στα τούρκικα εδώ και ένα μήνα, πρόσθεσε ο κ. Νεοκλέους σημειώνοντας ότι σκοπός του βιβλίου είναι «να παραμείνει η αλήθεια». Σε αυτό, είπε, αναφέρεται ξεκάθαρα ο ρόλος που έπαιξε η χούντα και μερικοί συνεργάτες της στην Κύπρο, η βαρβαρότητα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, «αλλά εκεί που υπήρχε καλή συμπεριφορά εγώ την αναφέρω μέσα στο βιβλίο. Μπορεί να ήταν λίγες οι περιπτώσεις, όμως υπήρξαν περιπτώσεις καλής συμπεριφοράς».
Τρίτος στόχος του βιβλίου, συνέχισε, ήταν ο ρόλος των ΗΕ, που σε πολλές περιπτώσεις – όπως είπε – αξιωματικοί και στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, αντί να ενεργούν σύμφωνα με το ρόλο τους, ήταν πληροφοριοδότες της μιας ή της άλλης πλευράς.
Τέταρτος στόχος, πρόσθεσε, είναι να καταδείξει ότι όλες οι κυβερνήσεις μετά την εισβολή στην Κύπρο «δεν έχουν ενδιαφερθεί καθόλου για τους ανθρώπους που πολέμησαν το 1974». Γι’ αυτό εξήγησε, ο τίτλος του βιβλίου είναι «αγνοηθέντες», ενώ εξέφρασε και παράπονο γιατί παρά τις προσπάθειές του, όπως είπε, για χρηματοδότηση του βιβλίου μέσω του Υπουργείο Παιδείας, αυτό δεν έγινε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου