Το ντοκιμαντέρ National Geographic Islands: Cyprus
Σκοπός του άρθρου δεν είναι να διαφημίσει και να επαινέσει του κύριους του National Geographic για την προσπάθεια "προώθησης του προβλήματος της Κύπρου" μας αλλά να κριτικάρει αυτή την προσπάθεια. Να βρεί θετικά και αρνητικά και στο τέλος της μέρας να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς για αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.
Ο λόγος για το εν λόγο ντοκιμαντέρ National Geographic Islands: Cyprus το οποίο περιγράφει την κατάσταση που συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο αγνοώντας βέβαια (όπως συνήθως συμβαίνει) τις πολιτικές καταστάσεις και προβάλλοντας κάποιες φορές λανθασμένες αντιλήψεις (ιστορικές κυρίως) όσον αφορά τους Έλληνες της νήσου με τους Τούρκους.
Καταρχάς η παρουσίαση και μόνο του ότι υπήρξε σύγκρουση και απλά οι 2 κοινότητες έτρεξαν η μια στα βόρεια και η άλλη στα νότια είναι επιεικώς γελοία παραμυθοποιόντας έτσι το πρόβλημα της Κύπρου και παρουσιάζοντας το ως πρόβλημα δικοινοτικό καθ' όλη την διάρκεια του ντοκιμαντέρ.
Επίσης, η αναφορά του περί "Τουρκικής Δημοκρατίας της Β. Κύπρου" - η οποία αναφέρει είναι αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία - προωθεί σε κάποιον άνθρωπο ο οποίος δεν γνωρίζει την συμπάθεια τόσο προς του Τούρκους όσο και προς το "κρατίδιο" που μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι αναφέρεται - εμμέσως - σε απομονωμένους Τ/κ οι οποίοι δεν είναι στην Ε.Ε. και δεν απολαμβάνουν τις ευκαιρίες της Ε.Ε.
Αυτά τα αναφέρει βέβαια αγνοώντας την στάση της Κ.Δ. (καλώς ή κακώς) έναντι των Τ/κ. Η οποία (κακώς κατά την άποψη μας) αν και οι Τ/κ ζουν σε παράνομο καθεστώς έχουν απολαύει όλων των προτερημάτων όχι απλά ως πολίτες της Κ.Δ. αλλά και ως πολίτες πρώτης κατηγορίας. Υπενθυμίζουμε: δωρεάν δίδακτρα στην αγγλική σχολή, δωρεάν ιατρική περίθαλψη και τόσα άλλα που προσφέρει η Κ.Δ. σ' αυτούς. Επίσης, τους δίνει το δικαίωμα να εγγραφούν ως Κύπριοι πολίτες με ταυτότητες νόμιμες. Με αυτόν τον τρόπο οι Τ/κ όχι απλά δεν είναι απομονωμένοι αλλά νομίζω ότι το αντίθετο συμβαίνει.
Κατ' επέκταση είναι κρίμα που οι αναλυτές "της σύγκρουσης" του National Geographic δεν μπορούν να δουν αυτά τα δεδομένα και αναλύουν ένα τέτοιο σοβαρό και πολύπλοκο πρόβλημα έτσι γενικά.
Επίσης, η παρουσίαση των Τ/κ ως Τούρκων, ως Μουσουλμάνων και ως "άνθρωποι με άλλο πολιτισμό και απόψεις" είναι εντελώς λάθος καθώς - όπως αναφέρουμε συνεχώς και μέσω του ιστολογίου μας - οι Τ/κ δεν είναι Τούρκοι. Και εδώ είναι η διαφορά με τους Τούρκους τους έποικους.
Ψεύδεται το ντοκιμαντέρ όταν - συνεχώς - αναφέρει για 2 λαούς για 2 διαφορετικά πράγματα και πέφτει στην παγίδα που πέφτουν οι σύγχρονοι επαναπροσεγγιστές και δήθεν αριστεροί. Ότι, ξέρετε, είμαστε 2 διαφορετικές κοινότητες 2 διαφορετικά πράγματα ασπούμε και πρέπει να ζήσουμε μαζί, μόνο αυτό μας χωρίζει.
Ξεχνούν, ή δεν μελέτησαν ποτέ όλοι αυτοί ότι οι Τ/κ κατά πλειοψηφία τους ήταν άθρησκοι. Ήταν εξισλαμισμένοι Έλληνες, προσκυνούσαν τις εικόνες μας, μετείχαν κανονικά στους εορτασμούς μας και το σημαντικότερο, μιλούσαν ελληνικά. Άρα οι Τούρκοι που είναι σε αυτή την περίπτωση.
Είπαμε και το επαναλαμβάνουμε, η νοοτροπία του δεν διαβάζω την ιστορία και μιλώ για το παρόν, και εκφέρω και γνώμη για αυτό, μόνο καταστροφική μπορεί να είναι. Με λάθος ιστορικό υπόβαθρο (αν αυτό υπάρχει) είναι λογικό κάποιος να καταλήξει σε λάθος συμπεράσματα για το σήμερα.
Σωτήριος ο Αγγλικός Στρατός
Σε κάποια φάση του ντοκιμαντέρ αναφέρει μάλιστα ότι χάρης στον αγγλικό στρατό δεν προχώρησε η τούρκικη εισβολή και στο άλλο νησί. Φαίνεται ότι οι μελετητές δεν διάβασαν πόσο ρόλο είχε παίξει η αγγλική πολιτική στο νησί. Που είναι σφάλμα κάποιος να το αγνοεί αν θέλει να ασχοληθεί με την ιστορία.
Επαναπροσέγγιση: η λύση για τερματισμός της "διαίρεσης"
Στο τέλος το ντοκιμαντέρ δείχνει έναν τύπο ο οποίος περνά το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και πάει στην "πράσινη γραμμή" και έχει συνάντηση με Τ/κ (δεν γνωρίζουμε κατά πόσον είναι Τ/κ ή έποικοι, είναι άξιον απορίας). Ο Έλληνας που μιλά αναφέρει ότι "Δεν ήξερα πως μοιάζουν αυτοί οι άνθρωποι ("Τ/κ")." Και ουσιαστικά σε αυτά που έλεγε τόνιζε την διαφορετικότητα των δύο κοινοτήτων.
Θετικά στοιχεία του ντοκιμαντέρ
Αν και στην ολότητα του παρουσιάζει ένα ύφος "επαναπροσεγγιστικό" και πολύ επιφανειακό το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τις πολιτιστικές παραδόσεις στο νησί (των Ελλήνων). Παρουσιάζει επίσης, τον κο Ανδρέα ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά "δεν υπάρχει κυπριακό έθνος στο νησί, μόνο Έλληνες".
Επίσης, δείχνει φάσεις από την εισβολή των Τούρκων (και εξακολουθεί ευτυχώς να την λέει εισβολή και όχι επέμβαση).
Γενικότερα μπορείτε όλοι να το δείτε (καθώς παρουσιάζουμε το βίντεο πιο πάνω) και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό κάποιος να το δει. Μπορεί να δει πως τα βλέπουν οι ξένοι, τι αμελούν και ποιες είναι οι ελλείψεις στην στρατηγική μας διαφώτισης των ξένων για το ζήτημα της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου