Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νίκη του λαού μας στο κοινοβούλιο!




Θέτοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το βόρειο τμήμα της Κύπρου και την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε την Τετάρτη, έκθεση σχετική με την πρόοδο που παρουσίασε η Τουρκία, στην προενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ το 2009.

Στο Ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία χωρίς να γίνει καταμέτρηση, χαρακτηρίζεται «περιορισμένη» η πρόοδος που σημείωσε το 2009 η Τουρκία, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, ενώ εκφράζεται και η λύπη της Ολομέλειας, για το γεγονός ότι, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόσθετο πρωτόκολλο στη συμφωνία σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Τουρκία.

Καλείται, μάλιστα, η τουρκική κυβέρνηση να το εφαρμόσει πλήρως και χωρίς καθυστέρηση, κατά τρόπο που δεν θα εισάγει διακρίσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι ``η μη εφαρμογή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων``.

Ζητείται, ακόμη, από τις τουρκικές αρχές, να εντατικοποιήσουν τη διαδικασία θέσπισης νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της ελευθερίας του πνεύματος, της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και έκφρασης, της μηδενικής ανοχής των βασανιστηρίων και της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ειδικά για την Κύπρο, η Ολομέλεια, με το Ψήφισμα της, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

Παροτρύνουν, ακόμη, την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις δυνάμεις της, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα των Τούρκων εποίκων στη νήσο και επιτρέποντας την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ισπανός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Λόπεζ Γκαρίντο, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου από την Τουρκία, αποτελεί αναγκαία και ικανή προϋπόθεση, για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αν δεν υπάρξει πρόοδος σ’ αυτό το σημείο, δεν πρόκειται να ανοίξουν άλλα κεφάλαια, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι, ένα από τα καθοριστικά στοιχεία για την αξιολόγηση της Τουρκίας θα είναι και το κατά πόσον έχει συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Κατηγορηματικός, ως προς τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, για να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ήταν και ο Τσέχος Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε, που διευκρίνισε ότι:

-« Για την Τουρκία ξέρουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Και εμείς και η Τουρκία. Πριν από πέντε χρόνια η Τουρκία ανέλαβε σοβαρές δεσμεύσεις για τον εκδημοκρατισμό και εμάς σήμερα, μας ανησυχούν οι περιορισμοί στα μέσα ενημέρωσης και στην απαγόρευση λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων.

Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει επιπρόσθετες προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό της, για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, να εφαρμόσει όλα όσα υποσχέθηκε, για τους συνοριακούς ελέγχους και της επανεισδοχής μεταναστών».

Εμείς, κατέληξε, χορηγούμε βοήθεια 259 εκατομμυρίων ευρώ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και εργαζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου. από typos.com.cy

Απίστευτο κι όμως! Οι ξένοι εταίροι μας στην Ε.Ε. έβαλαν θέμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο μας! Αξιοσημείωτο είναι να αναφέρουμε ότι, κανένας Ελλαδίτης ή Κύπριος ευρωβουλευτής ποτέ δεν έβαλε έτσι θέμα και για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ πολλά! Μπορούμε να διεκδικήσουμε και να έχουμε τεράστιες διπλωματικές νίκες.
Πάγωμα κεφαλαίων αναφέρουν Ευρωπαίοι στο ευρωκοινοβούλιο να δεν αποσυρθούν τα παράνομα τουρκικά στρατεύματα. Σκεφτείτε να βάζαμε συνέχεια τέτοιου είδους θέματα στο κοινοβούλιο, να υπήρχε σωστή διαφώτιση, διεκδίκηση περιουσιών από ευρωπαϊκό δικαστήριο, διεκδίκηση των δικαίων μας.
Απλά σκεφτείτε πόσα πολλά μπορούμε να κάνουμε! Αυτά μετά και από την απόρριψη μας του εκτρώματος ΑνΑν. Αυτό ακόμα και με τις διχοτομικές προτάσεις Χριστόφια.
Οι κινδυνολογίες και η ηττοπάθειες καταρρίπτονται. Η ηττοπάθεια για "εφικτή" λύση και συμβιβασμούς γίνεται ψέμα και ειρωνεία πλέον. Οι κινδυνολογίες περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους γίνονται ασύστολα ψεύδη!
Ας λογικευτούμε λιγάκι και ας δούμε ποια είναι τα δίκαια μας. Η Ευρώπη μας έδειξε 1η τι πρέπει να κάνουμε, διεκδικήσεις και ΜΟΝΟΝ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου