Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Εγκαίνια Λεβέντιου μουσείου στην Λευκωσία


Σήμερα στις 11:00 πμ πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της πτέρυγας "Κωνσταντίνος Λεβέντης" του Λεβέντιου μουσείου στην Λευκωσία. Τα εγκαίνια τέλεσε ο πρόεδρος της Κ.Δ. Δημήτρης Χριστόφιας. Υπήρξαν οι καθιερωμένες ομιλίες και ερμηνεύτηκαν από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Μιλτιάδη Παπαστάμου 3 παραδοσιακά τραγούδια: Ζειμπέκκικος, Ασιερόμπασμαν και Τ' άη Γιωρκού. Πιο κάτω παραθέτουμε απόσπασμα από την ομιλία του μακαρίτη Κωνσταντίνου Λεβέντη κατά τα εγκαίνια του μουσείου στις 20 Απριλίου 1989 και πιο κάτω θα παραθέσουμε το πρόγραμμα της σημερινής εκδήλωσης. "Ο σκοπός ενός ιστορικού μουσείου δεν είναι μόνο η έκθεση πολύτιμων και ωραίων αντικειμένων αλλά και η πληροφόρηση των πολιτών και τον επισκεπτών του, για το παρελθόν της Κοινότητας, την ιστορία τους. Θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε σαν κάτι μεταξύ παραδοσιακού μουσείου και εξειδικευμένου κοινοτικού κέντρου. Σκοπός του είναι να συνδέει την κοινότητα με το παρελθόν της, να αφυπνίσει το ενδιαφέρον της γι' αυτό και να διατηρήσει ζωντανές τις ρίζες της. ΟΙ ρίζες μιας κοινότητας όπως ενός δέντρου, είναι ζωτικής σημασίας. "
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
Καλωσόρισμα από την Έφορο Λουκία Λοίζου Χατζηγαβριήλ
Χαιρετισμός από τη Δήμαρχο Λευκωσίας κα Ελένη Μαύρου

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Μουσείων κο Wim van der Weiden
Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη κο Αναστάσιο Παύλο Λεβέντη Εγκαίνια της Πτέρυγας "Κωνσταντίνος Λεβέντης" από τον Πρόεδρο της Κ.Δ. κο Δημήτρη Χριστόφια
Για την τελετή των Εγκαινίων ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και Μιλτιάδης Παπαστάμου ερμηνεύουν αποσπάσματα από το έργο τους "Που Δύσην ως Ανατολήν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου