Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ποιοι σκότωσαν το Δόγμα - και το ηθικό των Ελλήνων;

Ποιοι σκότωσαν το Δόγμα - και το ηθικό των Ελλήνων;

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
TΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ηγεσία του τόπου, αμαθής και αβαθής, ουδέποτε θέλησε να κατανοήσει τη σημασία της στρατιωτικής ισχύος ως καταλυτικού δεδομένου στην υποστήριξη πολιτικών και διπλωματικών χειρισμών της. Κάθε φορά που αγοράζονταν οπλικά συστήματα, όπισθεν αυτών καλύπτονταν άθλιες πολιτικές σκοπιμότητες ή προεκλογικές στοχεύσεις.
Αλλ’ έστω! Το 1993, στην κορύφωση των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας και κυρίως κατά της Κύπρου, Κληρίδης και Παπανδρέου συναποφάσισαν την εγκαθίδρυση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
Το Δόγμα είχε διπλή αιχμή, στρατιωτική και πολιτική. Η στρατιωτική πτυχή απέβλεπε να αντιμετωπίσει το έλλειμμα που υπήρχε, από ελληνικής πλευράς, στην ανάσχεση της τουρκικής απειλής.
Και η πολιτική πτυχή, στα πλαίσια της συναπόφασης Λευκωσίας-Αθήνας, στόχευε στην προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., πρώτον, για να διασφαλιστεί η Κύπρος έναντι νέας τουρκικής επιθετικής δραστηριότητας.
Δεύτερον, για να εξευρεθεί λύση στη βάση των αρχών της Ένωσης.Είναι γεγονός πως στα πλαίσια του Δόγματος, επί προεδρίας Κληρίδη, το αξιόμαχο και η οπλική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς είχαν φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300.
Η εφαρμογή του Δόγματος, όπως επισημαίνει και ο Αντιστράτηγος ε.α. πρώην Υπουργός Άμυνας, Φοίβος Κλόκκαρης («Σ». 25.9.2008), «είχε πολλαπλά οφέλη για το ηθικό του Ελληνισμού της Κύπρου και την αμυντική ικανότητα της Κ.Δ.». Από το 1994 μέχρι το 2001 από κοινού με την Ελλάδα διεξαγόταν η διακλαδική άσκηση «Τοξότης».
Στη συνέχεια, εξαιτίας εξελίξεων στο Κυπριακό, η άσκηση ατόνησε και άρχισε το ξεθώριασμά του.
Ξένοι αναλυτές είχαν επισημάνει πως η αγορά των ρωσικών πυραύλων, που τελικά εξαπεστάλησαν στο Κρητικό τους κοιμητήριο, ήταν ένα αποτυχημένο παιγνίδι πόκερ του Προέδρου Κληρίδη, για να επιτύχει παρεμβολή των Αγγλοαμερικανών για λύση του Κυπριακού. Και είχαμε το τερατούργημα Ανάν...
Aκόμα και πρωτοετείς φοιτητές Σχολών Ευελπίδων κατανοούν πως ο γεωγραφικός και αμυντικός χώρος της Κύπρου και της Ελλάδας είναι ενιαίος. Το Δόγμα εξυπηρετούσε και τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας.
Δυστυχώς για τον Ελληνισμό, κοντόφθαλμες, πασιφίστικες και οικονομίστικες αντιλήψεις στη Λευκωσία και στην Αθήνα, όπως και εκείνη η γελοία αντίληψη περί της πολιτικής του «καλού παιδιού», από τη μια αποδυνάμωσαν και αποθωράκισαν την Κύπρο και, από την άλλη, εξήψαν και αναρρίπισαν την τουρκική επιθετικότητα στο έπακρο.
Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε οργισμένοι τον Υπουργό Άμυνας να προβαίνει σε διάλυση λόχων Εθνοφυλακής, εφεδρείας και άλλων μονάδων της Ε.Φ. και να ισχυρίζεται ότι με τη διάλυση της Δύναμης, θα αυξήσει τη μαχητική ικανότητά της κατά 30-35%!
Και ότι όραμά του είναι η δημιουργία ταχυκίνητων, πειθαρχημένων μονάδων. Πού είναι αυτές οι μονάδες; Πότε θα δημιουργηθούν όταν απέναντί μας, ο Αττίλας παρατάσσει 43.000 στρατιώτες, βαριά εξοπλισμένους, σε μόνιμη επιθετική διάταξη επί 24ώρου βάσεως;
Ο Κ. Παπακώστας δήλωσε προχθές πως το Δόγμα έχει ξεθωριάσει και ότι ήταν ένα «προεκλογικό πυροτέχνημα». Πότε άρχισε να ξεθωριάζει; Προς το τέλος της προεδρίας Κληρίδη, όταν εμφανίστηκε το εκτόπλασμα Ανάν.
Πότε το ΕΑΧ δέχτηκε τη χαριστική βολή; Επί της συγκυβέρνησης Τάσσου-Δ. Χριστόφια. Απορεί και οργίζεται κάθε πατριώτης Έλληνας της Κύπρου: Μα, επιτέλους, η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Άμυνας θα ξεγυμνώσουν τον τόπο και θα τον παραδώσουν σφάγιο στον Αττίλα, για να τον... καλοπιάσουν, εξουθενώνοντας και αποτελειώνοντας και το ηθικό των Ελλήνων; Φαίνεται, πως, ναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου